Смисао стварања уметности је ширење лепоте

post28-2

СМИСАО СТВАРАЊА УМЕНОСТИ ЈЕ ШИРЕЊЕ ЛЕПОТЕ
(Саговорник: Небојша Степановић, уметник чији смо рад могли пратити током АРЛЕММ-а 2015)

post28-3

Свако ко је овог лета крочио на острво Уски вир за време АРЛЕММ арт фестивала, прво је морао приметити ремек дела младих уметника, који су се трудили да својом креативношћу додатно улепшају прелепо острво.
Главни медју једнакима, идејни али и извршни творац, предивних креација на самом острву, академски сликар Небојша Степановић, говори о свом искуству током АРЛЕММ-а 2015.

1. Прво и најтеже питање, како улепшати простор који је већ сам по себи извор лепоте, као што је случај са нашим оством?

Дело Божије, природу, немогуће је надмашити, улепшати, како ви кажете. Смисао стварања уметничког дела је ширење лепоте и уметник својим трудом само усмерава пажњу посматрача и даје му мотив да сам тражи и пронађе лепоту. Уметник у својој тишини препознаје лепоту која га подстиче на стварање, а лепота је ћерка љубави, направивши круг враћамо се на то да што више препознајемо лепоту, више љубави у себи имамо. А уметници – то су гласници лепоте.
Тако да свако, ко има довољно љубави да препозна лепоту, знаће како да буде део природе.

2. Имали сте прилику да радите и стварате на многим манифестацијама, ликовним колонијама, историјским споменицима. Шта је то што Ариље и АРЛЕММ разликује од осталих?

Не бих причао о разликама, већ о посебности АРЛЕММ-а. Осећај слободе, док трајете као део АРЛЕММ-а је посебан. Данас је мало слободе, зато је она тако уочљива, бар за оне који јој теже. Она је изборена као и свака слобода, уз пожртвованост и пуно труда, надања и љубави зато што слобода не прави компромисе. Велика је част додати ту капљицу зноја и крви у залог те слободе.
Ариље и АРЛЕММ имају услова да постану једна од најпрепознатљивијих тачака Српске културне и уметности, пре свега захваљујући преданом раду и посвећености оснивача и организатора, али као и у свему потребна је безрезервна подршка локалне заједнице и институција културе да би АРЛЕММ добио место у културном животу Србије какав заслужује, што верујем да ће се у времену пред нама остварити.

3. На основу овог искуства, да ли бисте могли даа поручите нешто младим уметницима који ће се наредних година представити на АРЛЕММ-у?

Дођите и будите део лепоте и слободе.