Предавања

Предавања су интересантна, несвакидашња, намењена свим узрастима. Дођите да заједно учимо како се воли музика, уметност, култура! Ако вас занима како настаје музика, зашто је култура битна и какав утицај уметност има на свакодневни живот, посетите предавања у оквиру АРЛЕММ-а!

Модерна традиција

Слободан Тркуља

Јединствени и непоновљиви Слободан Тркуља од 2014.г. постаје део АРЛЕММ тима. Своје искуство и своје знање везано за традицију, за непарне ритмове, за импровизацију, преноси на младе људе, нудећи им нови поглед и нови начин размишљања, како музика може да се ствара. У перспективи су планирана предавања током којих би били представљени наши традиционални инструменти, начин свирања, традиција свирања, и зашто је све поменуто битно за савремено друштво.
По својој природи врло интересантан и привлачан, Слободан Тркуља као предавач, разбија постулате озбиљности стручних предавања, омогућавајући посетиоцима да активно учествују у програму предавања, што целу идеју додано обогаћује.
Не пропустите ова јединствена предавања, која ће вам свакако дуго остати у најлепшем сећању!

Како слушамо музику

Драгана Јовановић

Предавач је др ум Драгана Јовановић – композитор и ванредни професор ФМУ Београд. Предавање је намењено свим узрастима. Током предавања се представља уметничка музика на атрактивнији начин – како бисмо је приближили младима и образовали будуће слушаоце. Уз музичку пратњу, на духовит и примамљив начин, деца и одрасли, упознају са овом врстом уметности. Циљ предавања јесте да слушаоци схвате да уметничка музика не мора увек бити озбиљна или досадна – она може бити и занимљива – посебно ако знате како настаје, или коме је одређено дело било намењено…. Током предавања учимо шта је култура уопште, од када датира, шта је уметност, шта подразумева музичка уметност.
Кроз историјску призму, откривамо како је настала вокална – а како инструментална музика, развој инструмената кроз векове, а самим тим и условљеност различитих стилова. Научићемо и како се одлази на концерт, да ли је потребно неко предзнање, како (класична) музика утиче на слушаоце и шта изазива у нама и зашто је важно слушати (класичну) музику.

Екологија

Јелена Киш – Фондација ReCan

Фондација РиКен је препозната у Србији и региону као водећи субјекат у области екологије и рециклаже.
Како се комплетан програм манифестације АРЛЕММ одиграва у Ариљу, граду чија је природа још увек очувана у својој лепоти, дошло се на идеју одржавања предавања на тему екологије и заштите животне средине, а као посебно значајна, обрађена је и тема рециклаже.
Аутор предавања је Јелена Киш – менаџер у поменутој Фондацији.
Циљ ових предавања је едуковање младих о значају заштите и очувања животне средине, битности природе, екологије, рециклаже за здрав развој савременог друштва.
Предавања су била пропраћена и одговарајућим уметничким инсталацијама, које су на најбољи начин нагласиле значај тематике.

Јавни час

маестро Јован Колунџија

Осим као део фестивалског програма, маестро Јован Колунџија је 2014.године у оквиру манифестације АРЛЕММ, одржао и јавни час.
Била је истинска част присуствовати том догађају. Млади уметници су са пуно страсти упијали речи маестра Колунџије. Маестро се трудио да им пренесе део свог искуства и знања, кроз заједнички рад са оркестром младих уметника и професором Драгутином Младеновићем.
Значај овог јавног часа је велики за уметнике који су присуствовали, али и непроценљив у погледу едуковања посетилаца који нису музички образовани, а имали су прилику да у свом малом граду, чују неке од тајни великог маестра.

Јавни час

Дејан Млађеновић

Од 2012. године у редовне активности манифестације АРЛЕММ уврстили смо јавни час професора Дејана Млађеновића. Редовни професор на ФМУ, активни извођач и реномирани уметник, своје знање и искуство, преноси на младе генерације. Највећи број посетилаца на јавном часу професора Млађеновића чине млади уметници, али неретко, нађу се ту и други професори, новинари и радознали љубитељи музике.