Online еколошке радионице

Летња школа


АРЛЕММ ће и ове године одржати серију радионица које су намењене деци и младима, у нешто измењеном облику, у складу са препрученим епидемилошким мерама.

Радионице Духовни живот дрвећа, Деца дају крила птицама и Пронађи становнике шуме биће АРЛЕММ-ове ONLINE еколошке радионице које ће водити наш пустолов Зоран Раковић – Мулти креативни студио.

Постоје многе изреке посвећене очувању природе и значају који морамо посветити екологији, а једна каже да нико не зна како ће изгледати будућност, али да без поштовања еколошких принципа будућности неће ни бити.

Ово издање АРЛЕММ-а неће имати свој фестивалски део, али део АРЛЕММ-а, који се односи на еколошке радионице за децу, биће реализован у складу са безбедоносним мерама. Свако дете, остаће директно у контакту са природом, али инструкције од свог учитеља радионице добијаће преко интернета.

Деца ће учествовати у једном занимљивом еколошком триптиху, у оквиру кога ће имати и три интересантна задатка.

Радионице су предвиђене за децу узраста од 6 -14 година, с тим да се за млађе подразумева помоћ старијих укућана.

Ако вам нешто не буде јасно, будите слободни да контактирате тим АРЛЕММ –а.

Духовни живот дрвећа

Будући да је ова радионица прошле године изазвала прегршт позитивних вибрација, како код учесника тако и посматрача, АРЛЕММ је решио да она постане традиционална.
Важност дрвећа за екосистем свима је позната, али оно што није познато јесте да је духовни живот дрвећа сличан царству животниња па и нама људима и због тога смо решили да једна од три радионице буде посвећења дрвећу.

Више о животу дрвећа можете прочитати на сајту нашег водича.

Сваки учесник радионице добиће по једну садницу дрвета коју ће на основу инструкција добијених путем видео материјала засадити на месту где је дозвољено или негде у свом дворишту/имању.

Учесници ће током процеса сађења имати задатак да фотографишу око 10 типских ситуација. Фотографије ћете послати на мејл radionica@arlemm.rs, а од добијеног материјала направиће се један разиграни и посве необичан видео.

П.С. Не заборавите да вам сваки дан почне грљењем дрвећа

Деца дају крила птицама

Акција Деца дају крила птицама је својевремно покренута у оквиру свеопште кампање (која траје већ дванаест година) спасавања Рзава, једине преостале, целим током незагађене реке у Србији.
Управо на оству Уском виру, где се сваке године до сада одржавао АРЛЕММ, родила се ова продуховљена орнитолошка радионица за децу. Традиционално, ова радионица се посвећује једном еколошком борцу који је оплеменио наше душе, јер људе треба награђивати за живота. Овогодишњи лауреат је Рамбо Амадеус.

Омиљено питање нашег пустолова Зорана деци на почетку ових радионица гласи:

„Зашто ми правимо кућице птицама, када оне саме знају себи да одаберу/свију/направе дом?“.

Да се не забринете, ни многи одрасли не знају тачан одговор. Хиљаду зашто, хиљаду зато биће презентовано у видео материјалу на крају овог текста. Нараво, ту вас и чека упутство како склопити кућицу за птице.

Сва пријављена деца за ову радионицу добиће готове елементе за склапање кућице за птице. Ваше ће бити да је кући, или још боље у природи, склопите и поставите на дрво, и тим чином испуните једну од најпознатијих еколошких заклетви, „Мисли глобално, делуј локално“.

Додатни задатак за ову радионицу је да снимите два видео клипа у трајању од по 30 секунди. Један видео клип како склапате кућицу за птице а други као постављате/пењете се уз мердевине итд.. Оба видео клипа шаљете на мејл radionica@arlemm.rs а ми ћемо од вашег материла склопити један мозаични промо видео клип.

Пронађи становнике шуме

Scavenger hunt је један од фаворита међу играма када се на један тас стави ниво занимљивости а на други ниво сазнања. Одлично избалансирана игра. Деца добијају сликовну листу становника шуме (биљке, животиње али и неживу природу), а циљ је пронаћи исте у природи.
Без даљњег, ова радионица је далеко едукативнија када је радимо сви заједно на терену уз стручну помоћ водича, али за ову прилику мало ћемо је модификовати и поједноставити јер учесници неће имати помоћ водица.

Сва пријављена деца за ову радионицу добиће већ поменуту сиковну листу (као и једну додатну, тексуталну, са називима тражених становника шуме, као додатну помоћ за идентификацију) са задатком да исте пронађу у свом окружењу и да буду фотографисане.

ПАЖЊА! При фотографисању је потребно да мобилни телефон буде подешен на минималну резолуцију (фотофрафије се неће користити за фото/видео презентацију) да би било могуће лакше слање материјала путем е-маила. У слачају да је тежина целокупног фајла већа од дозовљене на е-mail-у, фотографије је могуће послати преко WeTransfer-a. Комисија АРЛЕММ–а ће прегледати добијене материјале и утврдити исправност налаза.

Додатни задатак за вас. О сваком становнику шуме са листе, као и онима ван ње, могло би се испричати хиљаду и једно занимљиво казивање. Заједно са фотографијама, или у посебном придодатом мејлу (мејл, назив поруке, временски рок…) снимићете себе како беседите негде у природи у трајању од 30 секунди на тему неке занимљивости везане за неку биљку, животињу, о њеној лековитости, употребној вредности, еколошком значају и сл. Не оптерећујте се темом, изговором, техничким детаљима, јер у дечијим рукама „свака оловка пише срцем“. Од вашег приспелог занимљивог материјала материјала склопићемо исто такав занимљив видео.

По завршетку овог радионичног триптиха, за све учеснике… изненађење, које за сада остаје тајна.

Вођа еколошких радионица Зоран Раковић 062/8842560