Концерт који ће нас променити

*  *  *

Концерт магичног виолинисте Робија Лакатоша на „АРЛЕММ арт фестивалу“

Један од највећих и најтраженијих виолиниста данашњице, Роби Лакатош одлучио је да овог лета наступи на „АРЛЕММ арт фестивалу“. То ће бити велики догађај, не само за Ариље и његову околину, већ и за целу нашу земљу. Публика која од овог фестивала очекује само значајне музичке догађаје на које је улаз слободан, пратиће Робија Лакатоша на специфичној сцени у потпуности уклопљеној у природно окружење. И то неће бити први пут да овај славни виолиниста наступа у Србији, у којој, како каже, концерти за њега имају посебну драж, јер наша публика воли живу ромску музику и уме да заигра уз његове интерпретације.

Ко је Роби Лакатош? Виолиниста „најбржих прстију“, класични виртуоз, џез импровизатор, композитор и аранжер. Он је мађарски виолиниста ромског порекла, потомак легендарног ромског музичара Јаноша Бихарија (János Bihari), који на готово магичан начин успева да укомбинује разне правце у музици и пласира их као свој јединствени стил. Јер, Роби Лакатош заобилази све дефиниције и с подједнаком лакоћом свира класичну музику, џез и народни мелос.

Рођен 1965. од малена је показивао своју љубав према виолини и таленат за свирање. Тако је 1984. године освојио прву награду на фестивалу класичне виолине на Конзерваторијуму Бела Барток у Будимпешти. Из те тачке његова каријера наставља узлазном путањом успеха и славе, а његов сензибилитет почиње да класичну музику прожима нотама мађарског идиома. Познато је да је и сер Јехуди Мењухин уживао у наступима Робија Лакатоша и често их посећивао.

Сваки жанр редефинишући у светлу традиционалног ромског наслеђа, користећи могућности комбиновања Лакатош проналази кључ музичког универзума који надраста поделе на народе. Из његове виолине теку идиличне ноте. Осећај слободе, животне радости народа из ког је потекао преточен је у његов стил, па се на снимцима са концерта може видети како и музичари из бенда који га прати играју док свирају. Тако је и наша песма „Нишка бања, топла вода“ у његовој обради постала још веселија, са сугестијом лакоће и полета.

Прсти Робија Лакатоша, за око неухватљиви, дали су повод новинару „Лос Анђелес Тајмс“-а да напише занимљиву доскочицу како би то највероватније био најбогатији музичар на свету када би био плаћен по броју нота које одсвира током сваке композиције.

Верујемо да ће и наша публика овом великом виолинисти приредити задовољство, будући да је навикао на веселу српску публику које по правилу има на његовим концерима широм света.

аутор: Дубравка Матовић