Уки Оваскаинен

Факултет музичке уметности – Београд

Уки Оваскаинен је лауреат, као и добитник специјалне награде „Контемпоранеа“ и награде публике, на такмичењу „Премио Хаен“ у Шпанији. Редовно наступа као солиста и камерни музичар у Србији, као и широм Европе, на фестивалима као што су: „Ликови пијанизма“ у Театру Марински, „Хаген Опен“, Међународни фестивал музике у Бургосу, „Дијабели лето“ у Матзеу, Концерти у дворцу Вајлбург, „Златни дани Копенхагена“, “Еспо, међународна недеља пијанизма“. Извео је низ од осам различитих солистичких реситала на Краљевском Данском Конзерваторијуму у року од једанаест дана, што представља највећи индивидуални пројекат у историји те установе.
Он је студирао на Сибелијус Академији у Хелсинкију, на Краљевском Данском Конзерваторијуму у класи проф. Хозеа Рибере, и на солистичком одсеку на Хохшуле-у у Хановеру у класи проф. Матија Раекалија. Поред тога радио је са истакнутим уметницима и педагозима попут Пнине Салцман, Андраша Шифа, Емануела Красовског, Чарлса Розена, Јалија Вагмана и Фуа Цонга.
Уки Оваскаинен је свирао као солиста са симфонијским оркестром Маринског Театра у Петерсбургу као и са симфонијским оркестрима Сјеланда и Олборга у Данској, наступао у „Концертхаус“-у у Бечу, на концертима камерне музике Бечког Камерног Оркестра, радио као корепетитор „Опере Фабер“ у Португалији, снимио улогу корепетитора Кировог балета у новом филму Рејфа Фајнса „Бела врана“, свирао клавирске деонице на концертима професионалних оркестара у Данској и у Србији, радио са професионалним хоровима, и наступао на преко 200 концерата на четири континената са хором „Тапиола“, као члан и пијаниста. У оквиру организације „Артлинк“, проширио је своју педагошку активност, радећи са ансамблима са и без клавира, као и са гудачким оркестром. Уметнички је организатор турнеје камерне музике у Данској, који носи његово име. Ради као званични корепетитор на такмичењима „Музичке омладине“ у Београду. Поред ангажовања као самостални уметнички сарадник на катедри за гудачке инструменте, он редовно наступа са еминентним српским и иностраним виолинистима, виолистима, челистима, контрабасистима, флаутистима, пиколофлаутистима, обоистима, кларинетистима, саксофонистима, фаготистима, хорнистима, трубачима и тромбонистима, као и певачима.