Лазар Милетић

Слободни уметник – Норвешка

Лазар Милетић је рођен 21.09.1990 у Крагујевцу. Основно и средње музичко образовање стиче у Крагујевцу у класи професора Драгана Јовановића и Сузане Цветковић. Факултет Музичке Уметности у Београду уписује 2009. године као најбоље рангирани студент гудачке катедре у класи проф. Панте Величковића. Као набољем студенту гудачке катедре одобрено му је убрзано студирање. Усавршавање наставља у Берлину и Ослу на мастер студијама у класи једног од најистакнутијег виолисте данашњице Ларша Андерша Томтера.
У току школовања похађао је разне курсеве у земљи и иностранству код истакнутих уметника данашњице: Хартмуд Роде, Јуриј Башмет, Дејвид Такено, Табеа Цимерман, Огњен Станчев, Ларш Андерш Томтер, Хариолф Шлихтих итд.

Носилац је преко 30 награда у Србији и у иностранству. Добитник је златне медаље и победник међународног такмичења у Падови (Италија). Из фонда Мери Жежељ добија награду за најбоњег студента гудачког одсека на ФМУ у Београду. Издвајају се још и прве награде на међународним такмичењима у Ослу,Стокхолму и Прагу. Специјалну награду за интерпретацију добија од вође Берлинске филхармоније на међународном такмичењу на Сицилији где је проглашен победником такмичења.

Милетић је био запослен три године као стални члан и вођа групе виола у камерном гудачком оркестру „Музика Витае“ у Векшу (Шведска) где и данас гостује као хонорарни вођа групе.
Поседњих пет година запослен је као уметнички директор и соло виолиста МиН ансанбла (Норвешка) као и покрајинске регије Нурланд (Норвешка).

Наступао је у престижним салама Европе и шире. Концертна дворана у Берлину, Бечу, Њујорку, Ослу, Стокхолму, Сао Паолу, Рецифе, Коларац, Миланска Скала само су неке од многобројних дворана у којима је Лазар наступа.
Сарађивао је са многим истакнутим уметницима данашњице као што су: Ланг Ланг, Кристијан Линдберг, Изабел фон Кеулен, Ларш Андерш Томтер, Бенџамин Шмит, Роман Симовић, Гјора Шмит, Дорота Сиуда, Гавријел Липкинд и други.
Снимао је за дискографску кућу BIS, Signum Classics,Еuropean Gramophone, LAWO Classics за чију дискографску кућу Лазар објављује два Цд-а ове године три концерта за виолу и камерни ансамбл.

Одржао је бројне мастер класове на ФМУ у Београду, академијама у Нишу и Крагујевцу, Школи за музичке таленте у Ћуприји, Ослу, Копенхагену и мастер класове широм Португала и Словеније. Гостујући је професор на Академијaма у Порту, Ставангеру, Тромсу, Ослу као и професор на летњој музичкој манифестацији АРЛЕММ и фестивалу музичке изузетности Ravanelius у Ћуприји. Члан је жирија на такмичењима у Норвешкој, Србији, Македонији,Хрватској, Шведској и Португалу.
Наступао је као солиста са оркестрима: РТС(Србија), Хелгеланд Синфонијета (Норвешка), Музика Витае (Шведска), МиН ансамбл (Норвешка), симфонијски оркестар Нарвика (Норвешка), гудачки оркестар Душан Сковран (Србија) и омладински оркестар у Берлину.

Лазар Милетић је оснивач и уметнички директор међународних такмичења ,,MiN International competition’’ (Норвешка) и ,,Art of strings’’ (Крагујевац,Србија). Као солиста и камерни музичар наступа широм света и одсвира у просеку од 70 до 100 концерата годишње.