Катарина Поповић

Факултет музичке уметности – Београд

Катарина Поповић је завршила основне и мастер студије виолине у класи проф. Марије Шпенглер, а потом специјалистичке и докторске студије камерне музике у класи проф. Горана Маринковића на Факултету музичке уметности у Београду. Током завршне године докторских студија била је ангажована и као помоћ у настави на Катедри за камерну музику. Усавршавала се код бројних  познатих уметника и педагога као што су Дејвид Такено, Рафаел Олег, Гордан Николић, Елизабет Блуменшток, Мира Глодеану, Илја Корол и др.

Профилишући се врло рано превасходно као камерни музичар подједнако на модерној и барокној виолини, активно наступа у оквиру три ансамбла с којима је остварила значајан број концерата у земљи и иностранству – Београдски барок, Музички правац: север-југ и Аратос трио. Београдски Барок се бави историјски информисаном извођачком праксом музике 17. и 18. века на копијама инструмената из тог периода и један је од првих ансамбала тог типа у Србији. Посебну пажњу јавности привукла је Српска барокна музика – први пројекат у нашој средини који иницира стварање дела домаћих композитора за барокни ансамбл, а који је представљен и француској публици концертом у Културном центру Републике Србије у Паризу. Такође, Београдски барок је иницијатор иновативног музичко-едукативног пројекта Барокна бајка намењеног најмлађој публици – деци предшколског и школског узраста. Представе Барокне бајке до сада је видело више хиљада деце широм Србије, а текст је преведен и на холандски језик па је Барокна бајка доживела и своју холандску премијеру. У оквиру ансамбла Музички правац: север-југ Катарина наступа у Норвешкој и Србији изводећи тематске програме српских и норвешких аутора, који имају за циљ остваривање богатијих културних веза између те две земље. Катарина 2014. године оснива Аратос трио који се бави извођењем мање познатих дела 20. и 21. века писаних за састав који чине кларинет, виолина и клавир. Од свог настанка Аратос Трио је представио домаћој публици више десетина премијерних дела, чиме се позиционирао као свеж и иновативан ансамбл на српској сцени уметничке музике. Концертом у сали Београдске филхармоније 2019. године ансамбл је представио нови концепт Аратос трио+ који подразумева извођачку екстензију Аратос трија у сарадњи са другим уметницима.

Катарина Поповић бележи бројне наступе у земљи, посебно на фестивалима БЕМУС, БЕЛЕФ, КОМА, Међународна трибина композитора, Међународни фестивал чембала, Међународни фестивал оргуља, Фестивал ране музике у Београду, Дани барокне музике Нови Сад, и иностранству – Норвешка, Немачка, Аустрија, Јерменија, Грчка, Италија, Хрватска, Румунија, Француска, Холандија, Словенија и др, укључујући наступе на фестивалима Salzkammergut Festwochen, Timisoara Early Music Festival, Carniarmonie, Nei suoni dei luochi, Wonderfeel. Остварила је низ снимака за Радио Београд, Радио Телевизију Србије, ORF (Аустрија), и др.

Као професор виолине Катарина је током осмогодишњег рада у Школи за музичке таленте у Ћуприји остварила запажене педагошке резултате са ученицима који су освојили бројне награде на такмичењима у земљи и иностранству, а свој педагошки рад даље наставља на Факултету музичке уметности у Београду где је од 2018. године запослена у звању доцента на Катедри за камерну музику.