Ивана Аћимоски Жикић

Факултет музичке уметности – Београд

Редовни професор ФМУ у Београду, своје музичко образовање започела је у Нишу. Средњу музичку школу ,,Корнелије Станковић“ у Беогаду завршила је у класи проф. Драгољуба Јовановића. Основне и магистарске студије на ФМУ у Београду завршила је у класи ред. проф. Ферн Рашковић. Током студија била је стипендиста САНУ и Фондације Иве Погорелића. Дуги низ година била је ангажована на Факултету уметности у Нишу, а од оснивања, 2010. год. делује и као један од ментора Одељења за таленте при М.Ш. ,,Коста Манојловић“ у Земуну и учествује у раду екстерне комисије ФМУ на испитима у Школи за музичке таленте у Ћуприји.

Kao члан БГО ,,Душан Сковран“ (1994.-2000.) учествовала је на концертима у земљи и иностранству, на фестивалима: ,,Охридско лето“, Међународни фестивал ,,Санторини“, ,,Мокрањчеви дани“, БЕМУС, НОМУС, НИМУС, Трибина композитора, ,,Софијске музичке недеље“ ,,Европа у Санкт Петербургу“ и у градовима Велике Британије, Грчке, Кине, Русије, Македоније, Мађарске и Бугарске.

Ивана Аћимоски-Жикић била је члан жирија на Такмичењу гудача у Нишу 2009. и 2019. год., на 8. Међународном такмичењу ,,Петар Коњовић“ 2001. год., Арт оф стрингс у Крагујевцу 2018.год., ,,Меморијал Љубивоја Николића“ у Београду 2018.год. и Фестивалу музике ,,Јохан Себастијан Бах“ 2000. год. у Београду, а од 2015.год. је стални је члан жирија ENKOR International Violin and Piano Competition, ( ЕNKOR Jury Board ) (сада International Academy of Performing Arts and Sciences).