Измаштали смо Арлемм, школу за радост

Јавља се идеја o формирању јединствене летње музичке школе у Ариљу.

Имајући у виду жељу за музичким образовањем и потребу за креативним изразом наше надарене деце – замислили смо АРЛЕММ! Манифестацију која би преузела одговорност за младе таленте и њихов уметнички развој. Часови са искусним педагозима и еминентним професорима угледних институција, привлачили би у Ариље децу “са свих страна“. Циљ нам је да наши полазници, окружени правим културним и духовним вредностима, добију квалитетну наставу. Али можда и најбитније – да науче како да заволе музику.

На добром смо путу!

У организацији Удружења МУЗИКУС, у јуну 2010. године одржана је прва “Ариљска летња школа младих музичара – АРЛЕММ 2010“, која је покренута од стране четири врхунска и врло цењена професора Неочекивано велики одзив деце и изузетно наглашена заинтересованост грађана за постојањем манифестације овог типа, нам је био знак да смо на добром путу.

Те године Матија и Сара из Ариља, препознати су на АРЛЕММ-у, на коме су после само 10 дана свирали виолину, а по завршетку АРЛЕММ-а уписани су у музичку школу. Матија је имао 6 а Сара 8 година.

Стиже и виола!

Крајем јула 2011. године одржана је друга по реду „Ариљска летња школа младих музичара – АРЛЕММ 2011“. Уз повећан број учесника, концерата и пратећих културних садржаја, манифестацију је поред већ постојеће наставе виолине, виолончела и клавира, обогатило и увођење виоле, као још једног инструмента на коме су деца могла да се опробају и усаврше своје извођачко умеће.

Растемо и дочекујемо и контрабас

Са циљем даљег проширења поља интересовања, како би још више публике заинтересовали за овај вид културног изражавања, 2012. године је Летња школа младих музичара прерасла у Ариљску летњу музичку манифестацију. Програмом је било обухваћено пет области музичког стваралаштва (виолина, виола, виолончело, контрабас и клавир), низ интересантних предавања о градњи гудачких инструмената, излети, бројни јавни часови као и изложба на отвореном у самом центру града сачињена од фотографија насталих на АРЛЕММ-у у претходне две године. Поред већ стандарних концерата деце, домаћих и гостујућих професора, одржан је и концерт духовне музике у извођењу Дивне Љубојевић и хора МЕЛОДИ, где се јавила жеља за будућом сарадњом, што ће и бити реализовано током наредних година.

Дивна Љубојевић и Први АРЛЕММ арт фестивал

Искуство при одабиру деце за АРЛЕММ у претходне три године, показало је да велики број деце показује таленат за певање. Инспирисани близином Цркве светог Ахилија у Ариљу, у сарадњи са истакнутом интерпретаторком, духовним појцем и диригентом Дивном Љубојевић, дошло се на идеју о оснивању Студија за духовну музику у оквиру АРЛЕММ-а 2013. Формиран је студио за полазнике православног духовног појања византијског, српског и руског стила.

Први пут је штампан АРЛЕММ часопис „Ариље – лето у знаку музике“, који је већ у првом издању добио похвале стручне јавности. Радио Београд је преносио живи програм манифестације два дана, што ће убудуће постати традиција.

Први пут у оквиру АРЛЕММ-а организован је и АРЛЕММ арт фестивал. Концертна дешавања у нетакнутој природи, уз једну од најчистијих река у Србији, дала су овом фестивалу јединствени спој природе, музике и уметности. Фестивал, као посебан дводневни музички догађај, угостио је нека од најпознатијих имена данашње музичке сцене: Браћу Теофиловић, Бојану и Николу Пековић, џез састав Цуцунга, Дивну Љубојевић и хор Мелоди, Балкан стрингс…

Буђење градова!

У оквиру промотивних активности за АРЛЕММ 2014 покренут је још један пројекат: „АРЛЕММ – Уметнички караван“. Обједињена је активност културних центара градова западне Србије и организована покретна изложба у Пожеги, Ивањици и Ариљу. То је био само почетак будуће успешне сарадње.

Ове године стижу и признања за уложени труд: Златна плакета за најбољу манифестацију Србије на Седмим сусретима организатора манифестација у Београду, као и Похвала добијена од Општине Ариље за посебан успех у ширењу културе у поменутој општини и региону.

Одржава се други АРЛЕММ арт фестивал и концерти у нетакнутој природи. Уз Дивну Љубојевић, специјална гошћа била је Лена Ковачевић. Маестро Јован Колунџија и Слободан Тркуља су у своје наступе уврстили и најбоље полазнике овогодишње летње школе, што је полазницима био посебан подстрек и инспирација

Захвалност публици

Број посетилаца на концертима је био рекордан, а у програмске активности осим редовних предавања су уврштена и духовна предавања у сарадњи са Црквеном општином Ариље, што је додатно привукло одређене слојеве становништва.

Гостовањем Влатка Стефановског и маестра Робија Лакатоша, фестивал је постао још атрактивнији за посетиоце и медије.

Изложба АРЛЕММ – уметнички караван је посетила Ивањицу, Пожегу, Ужице, Крупањ и Ариље – знатно повећавајући видљивост манифестације.

Као резултат рада младих стваралаца, АРЛЕММ је ове године добио још једну награду у категорији за најбољи промотивни филм о манифестацији – на IX Сусретима организатора манифестација, приређеним у просторијама Привредне коморе Србије у Београду.

Волонтери су наш понос а Стефан Миленковић наш гост.

Манифестација је отворена великим концертом Стефана Миленковића и Оркестра Школе за музичке таленте из Ћуприје. Тиме је већ на почетку истакнута мисија АРЛЕММ-а: спајање великих уметника са најбољим младим талентима, кроз заједнички рад и музицирање. Било је несвакидашње видети тих дана великог уметника на улицама нашег града, који поздравља грађане и ужива у природи.

Посебно смо поносни на знатно већи број волонтера, који су желели да узму учешће у свим активностима манифестације. Ова чињеница нас посебно радује и улива наду у бољу будућност надолазећих генерација.

У посебно великој конкуренцији на међународном фестивалу СИЛАФЕСТ за најбољи добијамо II награду за промотивни филм о манифестацији.

Соло певање и млади оперски таленти

Већ формирани програм, који се показао као добар избор у претходним годинама, не мењамо. Едукативне обасти су унапређене наставом соло певања, коју је водила једна од наших најпознатијих соло певачица, Анета Илић, редовни професор на ФМУ у Београду. Ови часови су пун погодак код полазника, а њихов завршни концерт буди велики интерес публике.

Као и претходних година, велики број деце похађа креативне радионице: пејзажне архитектуре, психолошку радионицу, сликарску, а по први пут је реализована и „Extreme intimo“ радионица дизајна текстила.

Концертни програми су се и ове године показали као најатрактивнији део манифестације. Велика имена музичке сцене посетила су Ариље са речима да Арлемм и амбијент фестивала нису налик ни једном у нашој земљи.

АРЛЕММ путује Србијом и први пут стиже у  Београд

АРЛЕММ 2018 је унапређен наставом флауте, која је привукла додатни број полазника и унела свежину у концертне наступе.

Креативних радионица све је више! Први пут је одржана плесна радионица, повезујући игру и музику, укључивањем великог броја учесника различитих генерација у директне активности манифестације АРЛЕММ.

Академик Матија Бећковић држи веома посећено Вече беседа. Тако се рађа идеја о будућој радионици беседништва за 2019. годину.

Из Београда, АРЛЕММ уметнички караван је кренуо свој пут по Србији.

Путујућа изложба „АРЛЕММ уметнички караван“ је први пут била део званичног програма Мокрањчевих дана у Неготину и Вуковог сабора у Лозници.

У сарадњи са Општином Врачар први пут је одржана посебна активност „АРЛЕММ у Београду“. На Цветном тргу, кроз наше креативне фотографије, Београђани су имали прилику да осете део  атмосфере ове посебне манифестације из Западне Србије.

Блистави тим наших професора

Едукативни програм ће поред редовног наставног кадра употпунити мајсторски курсеви истакнутих професора Стефана Миленковића и Стефана Попова.

Уз подршку преко 100 сарадника и волонтера одржаће се и тродневни АРЛЕММ арт фестивал са 10 концерата и више од 40 врхунских уметника и извођача, који ће привући преко 10.000 слушалаца.

Представљањем изложбе „АРЛЕММ – уметнички караван“, током ове године  за манифестацију ће чути више од 500.000 људи широм Србије. Изложба ће гостовати у Чачку, Ужицу, Златибору, Ивањици, Пожеги, Београду, Новом Саду, Неготину, Лозници и Ариљу, чиме ће АРЛЕММ продужити своју мисију ширења и подстицања уметности у сарадњи са најактивнијим културним центрима широм земље.

„АРЛЕММ у Београду“ је ове године на Цветном тргу приказо целокупни концепт манифестације уз импресивни наступ једног од наших најбољих виолиста – Саше Мирковића и ансамбла Метаморфозис.