Дивна Љубојевић

диригент и солиста

Дивна Љубојевић певањем и дириговањем професионално се бави од своје 17 године.
Међународна публика више од две деценије прати њене наступе док светски критичари и медији глас Дивне Љубојевић називају „анђеоским”.

Двадесетшест музичких издањa, од којих дванаест за светско тржиште, наишло је на изузетне критике међународних слушалаца и музичких стручњака. Дивна је у 2016. години издала и музичко издање – компилацијски ЦД-а, под називом “Антологија најлепше духовне музике православног Истока” за националну издавачку кућу ПГП-РТС. Ово издање проглашено је за најпродаваније издање ПГП-РТС у 2016. години и најпродаваније издање из области духовне музике у оквиру свих издања ПГП-РТС.

Са својим ансамблом „МЕЛÓДИ”, који је основала 1991. године са групом пријатеља, Дивна je одржала је преко 600 концерата широм света. Од 2001. године Дивна je предавач на многим семинарима о музици широм Европе и води стручне школе певања.

„Док слушате Дивну Љубојевић бићете награђени небеском светлошћу која у виду њеног гласа помера границе нашег поимања лепог, хармоничног и духовног“ забележила је музичка критика.

Ово је препознао и композитор Франко Батиато, аутор оперe ”Телесио”, која је изведена 2011. године у Италији као прва холограмскa оперa на свету, a у оквиру које је Дивна наступила као водећи солиста. За филм Јан Артус-Бертрана „Човек“ (Human) у 2015. години у Паризу, Дивна је снимила једну од композиција „Јерусалим“, композитора Арман Амара.

У току своје дугогодишње каријере као солиста, диригент, композитор и аранжер сарађивала је са солистима домаће и иностране оперске сцене, са камерним иструменталним ансамблима, са реномираним поп музичарима, а музика коју је снимила обележила је и низ ауторских филмова и позоришних представa.

Стручна јавност Дивну сврстава међу водеће специјалисте за музичке традиције земаља византијског културног круга и ”јединствену звезду православне музике 21. века”.

Импозантна биографија Дивну Љубојевић сврстава у ред највећих мисионара српске, византијске и православне културне баштине.

Дивна је носилац:

  • Награде ЗЛАТНИ ОРФЕЈ – L’Orphée d’Or (Француска 2014) od Académie du Disque Lyrique за европско издање – “Divna, l’âme du chant orthodoxe”
  • Oрденa ”Верност и вера” за ”истакнути допринос делу духовног препорода” (Белорусија 2014)
  • Oрдена Почајевске иконе Мајке Божје „за проповед Православља појањем“ (Украјина 2010)
  • Награде магазинa за класичну музику “Le Mond De la Musique” (Француска 2006) за европско издање – “Lumieres Du Chant Byzantin”