Дејан Млађеновић

Факултет музичке уметности – Београд

Рођен у Краљеву. Дипломирао је 1985. и магистрирао 1988. студије виоле на Факултету музичке уметности, Универзитета уметности у Београду, са највишом оценом, у класи проф. Петра Ивановића. На Conservatoire National Superieur de Musique у Паризу магистрирао је виолу у класи проф. Жерара Косеа (1990.), а стекао је и звање магистра камерне музике (1991.) у класи проф. Жана Мујера. Три и по године је био стипендиста француске владе. Усавршавао се на мајсторским курсевима у класама Жерара Косеа и Јурија Башмета као стипендиста Academia Chigiana (1986.-87, Сијена), Григорија Жислина (1988., Грожњан), Џеси Ливајна (1990., Париз), и Емануела Вардија и Ривке Голани (1991.-92, Велика Британија).
Током студија у Београду на Факулету музичке уметности, био је члан Београдског гудачког оркестра „Душан Сковран“, са којим је наступао и као солиста. Касније у Француској, био је соло виола француског камерног националног оркестра, и свирао је са најбољим ансамблом за савремену музику на свету Pierre Boulez’s Ensemble Intercontemporain. Током боравка у Паризу одржао је више од четрдесет солистичких концерата. Био је стални члан трија „Голдберг“. Последњих неколико година, као солиста, Дејан Млађеновић је одржао више од 150 концерата са многим значајним камерним ансамблима, гудачким и симфонијским оркестрима, као и реситала са познатим пијанистима на свим значајнијим фестивалима широм Србије, као и у Француској, Шпанији, Норвешкој, Грчкој, Италији, БЈР Македонији, Румунији, Русији, Швајцарској, Великој Британији, Данској и Сједињеним Америчким Државама. Реоснивач је и уметнички руководилац гудачког оркестра Камерата Академика, кога чине талентовани бивши и садашњи студенти, асистенти и професори новосадске Академије уметности, са којима неретко наступа и као солиста.
Дејан Млађеновић је редовни професор виоле на Факултету музичке уметности, Универзитету уметности у Београду, а био је и доцент гудачког квартета на Академији уметности, Универзитета у Новом Саду. Држао је мајсторске курсеве виоле и курсеве камерне музике у Србији, Норвешкој, Немачкој и Сједињеним Америчким Државама.