Зоран Ракић

Професор хармонике, методичар, аналитичар, композитор

Нижу (1980) и средњу музичку школу (1984) је завршио у класама Милана и Радомира Томића у музичкој школи „Др Милоје Милојевић“ у Крагујевцу. Високо образовање је започео 1985.г. на Кијевском конзерваторијуму „П. И. Чајковски“ у класи Валерија С. Пањкова, а завршио га на Руској националној академији музике „Гњесиних“ у Москви – инструмент хармоника (дипломирао 1990. године у класи Бориса М. Јегорова, магистрирао 1994. године у класи Бориса М. Јегорова и докторирао 2004. године под менторством академика проф. др Михаила Ј. Имхањицког).
У академском наставничком звању је редовног професора од 2011.г..
Аутор је шест уџбеника: „Хармоника од 1. – 6. разреда ШОМО“ у издању београдског Завода за уџбенике и наставна средства.

Студенти и ученици др Зорана Ракића су остварили значајне резултате: 420 награда од чега 269 победа, специјалних и први награда на бројним такмичењима и фестивалима у земљи и иностранству. До сада је 145 пута учествовао у раду стручних жирија (54 пута председник) у Србији, Црној Гори, Словенији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Македонији, Русији, Украјини, Словачкој, Швајцарској, Грчкој, Италији, Француској, Шпанији, Португалији, Великој Британији, Аустралији, Аустрији, Немачкој, Литванији, Латвији, Кини и Пољској. Био је 95 пута предавач на семинарима, зимским и летњим школама, мајсторским радионицама, учесник на научним и стручним скуповима у земљи и иностранству (Србија, Хрватска, Словенија, Босна и Херцеговина, Украјина, Немачка, Велика Британија, Италија, Француска, Швајцарска, Француска, Шпанија, Португалија, Кина, Пољска и Русија). Члан је редакција међународних научних часописа у Украјини („Педагошка наука” Државног универзитета у Луганску) и Русији (Државног института за уметност и културу у Белгороду).

Добитник је 148 награда и признања за свој рад.