Весна Станковић

Универзитет уметности – Грац

Тражени солиста, камерни музичар, вођа оркестра и педагог, виолинисткиња Весна Станковић била је победница многих такмичења у родној бившој Југославији, пре него што је дошла у САД да студира на Институту Куртис и на Џулијард школи где је радила са познатим виолинистима, диригентима и професором Зимоном Голдбергом.

Била је финалиста виолинистичког такмичења Чајковски у Москви 1986. године и наступала је као солиста у свим већим градовима широм Европе, САД и Азије. Као водећи члан једног од најпознатијих камерних оркестара – Камерног оркестра Европе, и као концертмајстор Бечког камерног оркестра, сарађивала је са неким од најцењенијих диригената и солиста: Клаудијом Абадом, Николасом Харнокуром, Павом Берглундом, Андреасом Шифом, Хајнрихом Шифом, Шандором Вегом, Гидоном Кремером и многим другима. Као камерни музичар наступала је у дворани Вигморе, Тонхале Цирих, Алте Опер у Франкфурту, Бечком Концертхаусу, са члановима Хаген Квартета на фестивалима у Матсију и Нирнбергу и била је уметнички директор Тојама фестивала камерне музике у Јапану између 2006-2010.

Тренутно је професор виолине на Универзитету уметности у Грацу, Аустрија, као и концертмајстор Бечке Волксопере. Њени ученици су добитници врхунских награда на многим међународним такмичењима и редовни су победници оркестарских аудиција у Аустрији и Немачкој (Волксопера, Радио оркестар – РСО, Бечки камерни оркестар, Салцбуршка камера, Манхајмски оркестар, Опера из Граца). Предавала је на београдској Музичкој академији и одржала низ мајсторских курсева: Куршевел, Глазгов, Лисабон, Тојама, Александровац, Птуј, Београд, Љубљана. Весна Станковић свира на виолини Јакоба Штеинера из 1671. коју јој је уступила Аустријска народна банка.