Јанош Урбан

Градитељ инструмената

Јанош Урбан, градитељ гудачких инструмената, рођен је 1961.године. По првобитној струци је машински инжењер и активни музичар. У музичкој школи је учио контрабас, а активно свира гитару и скоро све тамбурашке инструменте. Виолину свира на нивоу да може подесити и испробати инструмент. Градњом гудачких и трзалачких инструмената бави се од 1989.године.

Имао је срећу да су мајстори од којих је учио: Милан Николић (истакнути градитељ гудачких инструмената из Београда), Дароци Петер (градитељ виолина из Сегедина), Шаранци Пал (мајстор градње виолина са златним венцем, Будимпешта, Мађарска).
1996.године је дипломирао у Школи за градитеље музичких инструмената при Музичкој академији Ференц Лист у Будимпешти, као најбољи студент генерације. Исте године му Савез Мађарских градитеља додељује посебну диплому за изузетан струковни рад.
После повратка у родни Зрењанин формира једну од најбољих радионица у Србији. Поред израде свих гудачких и тамбурашких инструмената, бави се и поправкама истих. Његове инструменте свирају музичари из Србије, Босне и Херцеговине, Мађарске, Канаде, Француске, Аргентине..
Током протеклих година, одржавао је инструменте следећих угледних институција: Српско народно позориште у Новом Саду, Народно позориште- Београд, Сарајевска филхармонија, Академија за глазбену уметност Ино Мирковић Ловран – Хрватска, Школа за музичке таленте – Ћуприја… Поправљао је инструменте готово свих музичких школа у Србији, а посебну пажњу посвећује подешавању инструмената после поправке.
У нади да ће у будућности и Србија имати још више добрих градитеља, веома радо држи предавања о томе како се граде и поправљају инструменти.